Welkom bij Natuurpunt Zwevegem
een afdeling van Natuurpunt vzw, de Vereniging voor natuur en landschap in Vlaanderen

18 november, Dag van de Natuur met Natuurpunt Zwevegem

 

Natuurpunt Zwevegem bloeit meer dan ooit te voren: meer dan 500 leden!


In 2014 zette Natuurpunt Zwevegem zijn 400ste lid in de bloemetjes. Nog geen 2 jaar later is Natuurpunt Zwevegem gegroeid met meer dan 25 %, meer dan 100 leden extra. De grote Zwevegemse Natuurpunt-familie telt nu 506 leden.
En die leden dat zijn gezinnen. Het gaat m.a.w. om een veelvoud aan mensen die zich aangesproken voelen door het NATUUR en landschap waar Natuurpunt al decennia actief rond werkt. De vereniging startte als ‘Leefmilieu Zwevegem’ maar vaart sinds de oprichting van Natuurpunt in 2001 als grootste natuurvereniging in Vlaanderen onder de Natuurpuntvlag.
Een enthousiaste ploeg vrijwilligers organiseert er minstens één keer per maand een boeiende natuuractiviteit en draagt zorg voor meer dan 26 ha aan natuurgebieden in Zwevegem. Heel wat inwoners van Zwevegem zijn blijkbaar geboeid door natuur en waarderen de initiatieven van Natuurpunt Zwevegem om te zorgen voor ‘natuur voor iedereen’. Op recente activiteiten zoals de Dag van de Trage Weg en de Nacht van de Duisternis waren respectievelijk 250 en 350 deelnemers aanwezig. Natuur is hip in Zwevegem en dat laat zich ook zien in het ledenaantal.
Na de geslaagde Dag van de Trage Weg schreef Nele Holvoet zich, samen met haar kinderen Jasper en Aline, in als 500-ste lid van Natuurpunt Zwevegem.

Op 17 december zetten we dit heugelijk feit in de kijker:

Natuurpunt Zwevegem waardeert de erkenning door alle leden, maar voor het 500-ste lid hadden we een welkomstgeschenk klaar staan. Op naar 550?

Op de dag van de Natuur van 19 November 2016 werd heel hard gewerkt. Op onze nieuw aangekochte Soutterain-weide, was er geen boswilg nog veilig. Het was nodig om die te verwijderen, zodat we binnen enkele weken een plantklare zone hebben. We willen het grasland graag omtoveren tot een mooi stukje natuur met veel oog voor biodiversiteit.

We hebben nog 2 schitterende activiteiten achter de rug. Met meer dan 350 waren we present op de Nacht Van de Duisternis alwaar alle aanwezigen werden getracteerd op een bijzonder aangename wandeling, de kinderen een fantastisch verhaal door de plaatselijke heks kregen, de batdetectoren aanwezig waren, Mia Callens uitleg gaf bij de sterrenkijker en iedereen met een lekkere pannenkoek en drankje tevreden huiswaarts kon keren.

Op 16 oktober volgde de Dag van de Trage weg. Schitterend weer, een prachtig parcours, een mooie start- en stopplaats en maar liefst 226 wandelaars die ons vergezelden langs slingerende wegen doorheen een glooiend Otegem. Bedankt aan Luc, de parcoursbouwer en gids, en bedankt aan alle aanwezigen!

Interessante paddenstoelenwandeling op 18 sept 2016: klik hier voor foto's

Ontdek de natuur van bie oes!

Deze zomer vindt de campagne 'ontdek de natuur van bie oes' plaats in Zuid-West-Vlaanderen. Met deze campagne wil Natuurpunt zoveel mogelijk mensen overtuigen van het belang van natuur in de buurt en hen zo overtuigen lid van Natuurpunt te worden. Er worden komende maanden door de afdelingen heel wat boeiende activiteiten georganiseerd en er is een wandelgids gemaakt met wandelingen in Zuid-West-Vlaanderen. Zie ook het filmpje op youtube met Ann Tuts: klik hier

De straffe stappers van Natuurpunt Zwevegem: Expeditie Natuurpunt

Geert Christiaens en co verzamelen €1880 in voor meer natuur in Zwevegem! Ze stapten in het weekend van 25 en 26 juni maar liefst meer dan 66 km doorheen letterlijk veel wind en heel veel water. We zijn hen hier oneindig dankbaar voor! Enkele sfeerbeelden:

 

Voor een volledig verslagje: klik hier

Een algemeen overzichtfilmpje vind je hier.

POËZIE VAN A TOT Z
Van spoorwegbedding tot poëziepad

In het meerjarenproject rond het poëziepad langs de oude spoorwegbedding van Avelgem tot Zwevegem werd dit jaar aan ‘Moen-Heestert Statie’ het bekroonde gedicht van de poëziewedstrijd Poëzie van A tot Z onthuld. Dit feestelijk gebeuren vond plaats op zondag 29 mei 2016. Het is een organisatie van de Marnixring De Vlaschaard Avelgem-Zwevegem, de Gemeentebesturen Avelgem en Zwevegem, het Poëziecentrum,  Creatief Schrijven en natuurlijk Natuurpunt Zwevegem.  De winnares Liesbeth Ulijn uit Nijmegen las het gedicht voor onder de Zwarte Brug waar het prachtig vereeuwigd is. Een mooi stuk poëzie onder een prachtig stuk historiek in een prachtig stuk natuur… het deed elke aanwezige verstommen van schoonheid. Terug aan Moen-Heestert Statie werd het gedicht ‘Spoorloos’ onthuld van de hand van Joris Denoo, curator van de poëziewedstrijd. Fijn te zien hoe poëzie en natuur synergetisch schoonheid brengen op een zondagvoormiddag.

Orchideeën spotten op de Vaarttaluds
Zondag 29 mei, namiddag… er is regen op komst, maar die komt pas om 17u, dus als we ons haasten, geraken we op tijd terug. En het lukt… we haasten ons enerzijds, maar genieten anderzijds uitgebreid van de prachtige bloemenpracht langs de Vaarttaluds te Moen. Wim Pauwels gidst ons deskundig tussen de bijenorchis, rietorchis (we verwonderen ons over de uitbreiding die deze orchidee neemt in het nieuwe deelgebiedje ‘De 5 Linden’ aan het Braebos), de grote keverorchis, soldaatje, de brede- en moeraswespenorchis die al kwamen piepen alsook de vleeskleurige orchis. Verder vonden we ook oa klavervreter, wintergroen en de grote en kleine ratelaar terug. Het afsluitend natje konden we gelukkig nuttigen in de droge loods en daarna kon iedereen tevree naar huis.

1000 soorten Award voor Natuurpunt Zwevegem

De Vaarttaluds te Moen uitgeroepen tot meer dan 1000 – soorten gebied.

Een 50-tal natuurliefhebbers waren vrijdagavond 27 november getuige van het eindresultaat van 1 jaar intensief inventariseren op en rond de Vaarttaluds. Alle natuurwerkgroepen van de regionale Natuur.Koepel werkten hier intensief aan mee en stelden elk hun resultaten voor. Gedurende 2015 werden 1281 soorten planten en dieren gedetermineerd.
Gedurende 2015 werkten tientallen waarnemers mee aan de inventarisaties van planten en dieren op en rond het natuurreservaat De Vaarttaluds te Moen. De doelstelling om minstens 1000 soorten te kunnen inventariseren werd ruim overschreden; in totaal werden 1281 soorten waargenomen. De grote verscheidenheid is vooral te danken aan het doordacht beheren van het gebied, dat hoofdzakelijk door de vrijwilligers van Natuurpunt Zwevegem gebeurt.
Natuurpunt Zwevegem kreeg daarvoor van de regionale Natuur.Koepel de “1000-soortengebied-Award” uit handen van voorzitster Kristina Naeyaert.
Opvallend was dat er met de klimaatopwarming meer en meer mediterrane soorten van planten, zwammen en insecten werden waargenomen.
Het aantal waargenomen soorten en een telkens een paar opvallende waarnemingen:
Zoogdieren (19): eikelmuis, rode eekhoorn en watervleermuis; amfibieën en reptielen(24): kamsalamander en hazelworm; vogels (97): Rode wouw; paddenstoelen (238): papegaaizwammetje, heksenschermpje en Pulvinula carbonaria (nog maar 3 vindplaatsen in België); planten (376): geelhartje, knopige ooievaarsbek en een gras Eragrostis multicaulis zonder Nederlandse naam; insecten (530): Grote vos, Zwartsprietdikkopje, Twaalfvleklieveheersbeestje en de zeldzame kever Cryptocephalus moraei.

 

Ondertekening Charter voor Biodiversiteit 2015 - 2018

Op 20 juni werd tussen het Gemeentebestuur Zwevegem en Natuurpunt een Charter voor Biodiversiteit in Zwevegem afgesloten. Dit charter legt de prioriteit bij de meest bedreigde en kwetsbare ecosystemen, met hun leefgebieden en soorten, waarvoor onmiddellijk beleidsmaatergelen en acties ter behoud en herstel mogelijk zijn.

Deze ondertekening haalde de lokale pers: http://www.zwav-nieuws.be/zwevegem-hernieuwt-ambitieus-en-actiegericht-biodiversiteitscharter-met-natuurpunt/

 

Wilde Floraliën & 35 jaar Natuurpunt Zwevegem
Met trots nodigde Natuurpunt Zwevegem, dat dit jaar 35 jaar bestaat, iedereen uit op 24 mei op hun Wilde Floraliën, die met de 4de editie terug hoge toppen scheerde. Mede dankzij het goede weer, want de namiddag was zonovergoten en spoorde heel wat natuurliefhebbers aan om aan de Vaarttaluds te genieten van deze prachtige zondag. Geniet mee van onderstaande foto's:

Er waren enorm veel te beleven:

Insectenhotels maken en een tekenatelier:

Amfibieën ontdekken:

Een waar hooidoolhof en vissen met specialisten:

Orchideeën bewonderen en boetseren in de natuur:

En natuurlijk genieten onder vrienden dankzij het Scoone Blomme-café:

 

Er was ook een fotografie-wedstrijd met als winnende foto:

De tweede en derde prijs waren voor volgende foto's:

Het bestuur met de jury en winnaars van de fotowedstrijd:

 

WANDELEN TUSSEN SCHELDE EN LEIE - 12 wandelingen in Zuid-West-Vlaanderen.

Wens je je eigen streek beter te leren kennen? Wens je kennis te maken met onze mooiste natuurgebieden? Of gewoon te profiteren van het mooie weer?
Schaf je dan het wandelboekje aan dat Frans Dejonghe voor u samenstelde. Twaalf wandelingen laten je kennis maken met onder meer stapsteentjes in Tiegem, weidse vergezichten met de Geitenberg rond Sint-Denijs, de Scheldevallei in Bossuit, het golvende landschap van Kaster; met oude Leie en Scheldearmen en vroegere spoorwegen. En ook met natuurgebieden zoals de Scheldemeersen en de Vaarttaluds.
Steeds met oog voor landschap en biodiversiteit, is deze wandelgids meteen een pleidooi voor open ruimte, trage wegen en biodiversiteit. De mooie foto’s geven een beeld van waar je langs het parcours op stoot en de handige kaartjes brengen je vlot langs de verschillende trajecten.
Dit fraaie boekje, in vier kleuren, kost, dank zij sponsoring, slechts 5 euro. De opbrengst komt integraal Natuurpunt ten goede.


De gids is onder meer te koop bij:
- Secretariaat van Natuurpunt Zwevegem, Wilgenlaan 5, 8550 Zwevegem - tel 056 75 76 60 - npzwevegem@natuurkoepel.be  
De wandelgids kan ook opgestuurd worden en kost dan 7 euro. Bestellen kan via hans@natuurkoepel.be.
Veel wandel én leesplezier!

 

Komende beheerswerken en activiteiten:

Klik hier voor onze activiteiten via de Uit-Databank

 

Download hier de historiek van het kanaal Bossuit-Kortrijk en bekijk de "Vaartroute langs het kanaal Bossuit-Kortrijk"

Abonneer je op onze nieuwsflits met de aankondigingen van onze wandelingen

Volg ons via facebook

Klik hier en ontdek ons volledige jaarprogramma 2017

Bekijk hier de Orveytwandelroute

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


   

Word lid!

Een oud bos, een meanderend beekje, een poel vol kikkers; ze worden zeldzaam, deze plekjes.

Dankzij jouw steun kan Natuurpunt ze beschermen.

Kom uit je schelp en word lid van Natuurpunt! Lees verder.


naar top pagina